Novi udar na proizvođače mlijeka

Bez autora
Feb 25 2016

Proizvođače mlijeka šokirala je vijest iz nekih mliječnih industrija kako će od ovoga mjeseca otkupnu cijenu litre mlijeka - smanjiti i do 23 lipe ili za oko 10%. Vijest o smanjenju otkupne cijene mogla bi pokopati i one preostale domaće proizvođače mlijeka. Samo u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj je propalo njih 1500, iako naša zemlja vlastitom proizvodnjom podmiruje tek polovinu svojih potreba za mlijekom. Jedan od nekadašnjih vođa prosvjeda mljekara ogorčen je zbog najnovijeg pada cijene mlijeka. Ni mi više ne znamo sami što činiti jer ako izađemo na cestu, onda smo neki buntovnici, ali ću samo reći jedno. Proizvoditi nešto po dvije kune, a da te košta 3,5 ili 3 kune i 20, to se netko u ovoj državi mora zapitati je li to moguće.

Novi udar na proizvođače mlijekaProizvođače mlijeka šokirala je vijest iz nekih mliječnih industrija kako će od ovoga mjeseca otkupnu cijenu litre mlijeka - smanjiti i do 23 lipe ili za oko 10%. Vijest o smanjenju otkupne cijene mogla bi pokopati i one preostale domaće proizvođače mlijeka.

Samo u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj je propalo njih 1500, iako naša zemlja vlastitom proizvodnjom podmiruje tek polovinu svojih potreba za mlijekom.

Jedan od nekadašnjih vođa prosvjeda mljekara ogorčen je zbog najnovijeg pada cijene mlijeka. Ni mi više ne znamo sami što činiti jer ako izađemo na cestu, onda smo neki buntovnici, ali ću samo reći jedno. Proizvoditi nešto po dvije kune, a da te košta 3,5 ili 3 kune i 20, to se netko u ovoj državi mora zapitati je li to moguće, rekao je Mladen Šolčić, potpredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

Ako nas ne trebaju, bilo bi najpoštenije da nam to kažu kao ribarima, kojima je Europska unija dala novac za rezanje ili prenamjenu ribarskih brodova, ogorčeno kaže Ivan Klasnić. Napominje kako su proizvođači nemoćni pred odlukama mliječnih industrija.

Iz udruge OPG-a Život zvone na uzbunu i traže reakciju državnih institucija. Upozoravaju da su proizvođači u gotovo feudalnoj ovisnosti o otkupljivaču.

Iz udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Cromilk u dopisu ističu kako trgovački lanci uvozom mlijeka i polutvrdog sira po dampinškim cijenama ugrožavaju i njih i farmere, zbog čega su nastale goleme zalihe proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik